00:00 - 09. september 2016

Vår tids Borges

Argentina Latin-Amerikas fremste Nobelpriskandidat skriver for å overraske seg selv. – Jeg tenker på skrivingen som en lek, sier argentinske César Aira.

Skrivelyst: – Jeg er en av disse forfatterne som faktisk synes det er gøy å skrive, sier den argentinske forfatteren César Aira. Foto: Ulf Andersen/Getty Images

César Aira har vært nominert til den internasjonale Booker-prisen, ligger årlig høyt på listen over favoritter til å vinne Nobels litteraturpris, og er den eneste latinamerikanske forfatteren etter Jorge Luis Borges som har fått et eget adjektiv oppkalt etter seg: airask. Denne ettermiddagen er det imidlertid de små tingene som opptar den 67-årige forfatteren av nær nitti bøker. 

Med et blikk av stum panikk rettet mot ryggen til forleggeren som akkurat har etterlatt ham her, står Aira foran J.P Morgan-biblioteket i New York – en by forfatteren, som ikke legger skjul på at han hater å reise, nylig har ankommet – og rykker i en ødelagt glidelås som bare filtrer seg mer og mer inn i anorakkstoffet. Han trekker på skuldrene, gir opp og ser på meg med et blikk som synes å si se, ikke engang glidelåsen min fungerer her. 

Mye av det Aira sier de neste timene kommer til uttrykk i denne typen forpint pantomime, som om han var en slags metafysisk-filosofisk Larry David, godt utenfor sin vante komfortsone.

Annonse