00:00 - 09. september 2016

Svartsyk studie

Per Buviks bok om sjalusi er en påminnelse om hva vi kan lære av litteraturen.

Skriver om sjalusi i litteraturen: Professor Per Buvik. Foto: Universitetet i Bergen

Først svimmelhet, deretter en intens prikking i hodet, en emmen smak bak i ganen. Det dunker i skallen, som et ekko fra hjertet. Kroppen skjelver, hendene er klamme, har han en annen?

Sånn kan sjalusien arte seg, et følelseskaos som går over i en fysisk reaksjon hos den berørte, som her, hos Vigdis Hjorths hovedperson Ida i romanen Om bare, et av åtte utvalgte verk i litteraturprofessor Per Buviks studie av sjalusi i litteraturen: «Dette er sjalusi,» tenker Ida. «Det hun kjenner nå og som gjør det umulig å bevege munnen, kroppen, en stivhet i alle ledd, hun kommer aldri til å smile mer. Noe går i stykker og kan ikke repareres.»

Annonse