Annonse
00:00 - 16. september 2016

Snille vesten er ikke som før

Frode Grytten tar med innlevelse for seg de ensomme, skuffede, tilsidesatte og umyndiggjorte. Spørsmålet er bare om novellene tillater leseren å oppdage noe nytt på veien.

De elendige: Den politiske ståa i vestens demokratier gir Frode Gryttens noveller forsterket aktualitet. ⇥Foto: Paul S Amundsen
Annonse

Da Hillary Clinton for en drøy uke siden hevdet at halvparten av Donald Trumps tilhengere hører hjemme i en «basket of deplorables», skapte det umiddelbart indignerte overskrifter. Disse USAs elendige er de samme Barack Obama siktet til da han i 2008 forsnakket seg om folk som tviholder på religion, våpen og fremmedfrykt. Slikt kan ikke politikere si, naturligvis, velgerne må behandles med den dypeste respekt, uansett hvor enfoldige de måtte vise seg å være. Men de elendige finnes og er tallrike, og de hjelper rasistiske, populistiske, reaksjonære politikere til makt og Storbritannia ut av EU. Slik politikken nå ser ut i den vestlige verdens demokratier, er Frode Gryttens nye bok Menn som ingen treng svært aktuell. Tittelen er sågar en god norsk pendant til Clintons «basket of deplorables».

Med denne boken tar Frode Grytten opp igjen novelleformen han ble kjent og elsket for på 1990-tallet (selv om Bikubesong i bibliografien bakerst i boken noe overraskende omtales som en roman) og lar oss møte menn som på ulike måter er ensomme, skuffede, tilsidesatt eller umyndiggjort. Å gi stemme og individualitet til mennesker som ofte reduseres til masse, tilhører den engasjerte litteraturens kjerneidealer. Så er naturligvis spørsmålet om leseren overraskes, eller oppdager noe nytt på veien.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse