00:00 - 16. september 2016

Slitets menn og kvinner

To debutbøker problematiserer forestillingen om at et vanlig norsk liv er et bemidlet liv.

Likhetslandet: Kampen for tilværelsen står om mer basale ting enn tidsklemme og ekteskapsproblemer. Det er temaene i to debutantbøker.⇥Foto: Christian Belgaux

Blant høstens norske debutbøker finner man to utgivelser der kampen for tilværelsen står om mer basale ting enn tidsklemme og ekteskapsproblemer. Birgit Alms roman, ­Endelig skal vi le, forteller om en NAV-bruker som mest av alt ønsker et rikere liv for sin sønn, og som derfor setter alle kluter inn for å bytte ut Sinsen-leiligheten øst i Oslo med en verdigere adresse på Nordstrand. For menneskene i Jan Kris­toffer Dales novellesamling ­Arbeidsnever hadde derimot fast jobb og egen bolig vært verdighet nok.

Vikarens vilkår. Arbeidsforhold er et gjennomgående tema i Dales samling. Den første novellen gir det grelleste eksempelet – her møter vi den midlertidig ansatte Trygve, som sorterer flasker for en ufordragelig sjef, og bruker dagene til å savne den gravide kjæresten, ja, rett og slett holde ut alle timene som tilbringes på jobb.

Annonse