Annonse
08:50 - 30. september 2016

Oppfordring til bråk

Landets unge forfattere er usynlige og lite debattivrige, hevdes det. Morgenbladet forsøker å få dem i tale.

Foran fra venstre: Joanna Rzadkowska, Sigurd Tenningen og Lars Petter Sveen. Bakerst fra venstre: Bjarte Breiteig og Tom Egeland. Illustrasjon: Christian Belgaux. Foto: Ingeborg Lindseth, Raymond Mosken, Bokvennen, Linn Pedersen, Akam1k3
Annonse

Sist uke kastet Birger Emanuelsens en brannfakkel her i Morgenbladet: I et essay angrep han det han mener er en skadelige «borgerfred» mellom unge norske forfattere. «Det er umulig å overse hvor usynlige mange av oss unge er, sammenlignet med dem som kom før oss», skrev han. Hans forfattergenerasjon er «et miljø uten selvtillit». Emanuelsen pekte på ironien i at forfattere i dag synes mer komfortable med å utlevere sine nærmeste enn å kritisere en kollega offentlig.

Men innlegget satte ikke fyr på debatten: Ikke et eneste svar dumpet inn i Morgenbladets postkasse. I sosiale medier derimot, har de unge forfatterne ivrig kommentert på innlegget. Dette synes for så vidt å underbygge Emanuelsens poeng om at forfatterne i dag heller tar kranglene i private rom og i løsrevne kommentarer på sosiale medier enn i den åpne offentligheten. Skal vi ha debatt, får vi altså ta parafinkannen i egen hånd.

 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.