00:00 - 09. september 2016

Om tingenes kultur

Det sentrale med Karl Ove Knausgårds tekster er ikke hvilke som er sterkest og svakest, men de vidåpne rommene de åpner for tanken.

Karl Ove Knausgårds Om sommeren, den fjerde i hans årstidssyklus, er en minnebok. Der bokserien som er henvendt til hans datter, åpnet som en slags entusiastisk, for ikke å si forelsket, rapport om verdens uendelig mangfoldige bestanddeler, ender den, slik den vel måtte – vi snakker tross alt om Knausgård – opp i en klok, men mørk betenkning om tiden som går, alt som har vært, det som er borte.

På bokens aller siste side, i det siste av det tresifrede antall mikroessays som årstidsbøkene har bestått av, står forfatteren på en strand ved Öresund og betrakter enorme svermer av marihøner: «Det fylte meg med en stor uro, for jeg forstod, der jeg stod på det grønne, skinnende gresset og så utover det blå, solblinkende sundet, som Öresundbroen strakte seg mektig over, at verden en gang kom til å gå under, på en dag like vakker som denne.» Jo, velkommen til verden, kjære datter.

Annonse