00:00 - 16. september 2016

I skuggen av vald

Édouard Louis’ andre roman handlar om klasse, kjønn og rasisme i eit enda breiare perspektiv enn den franske forfattarens omdiskuterte debut.

Sjølvbiografisk: Édouard Louis skriv om valdtekt og etterdønningane av overgrepet, samtidig opnar han òg for ei problematisering av debutromanens skildring av lågare arbeiderklasse. Foto: Frédéric Stucin/PAsco and co

Med debuten Farvel til Eddy Bellegueule plasserte den 22 år gamle Édouard Louis seg ikkje berre på det franske, men det europeiske litteraturkartet. Mens debuten handlar om hans eigen oppvekst prega av vald og undertrykking i nedre arbeiderklasse i den nord-franske byen Hallencourt, går hans andre ­roman, Voldens historie, enda tettare på valdens natur. Louis’ sjølvbiografiske framstilling av mentale og fysiske traumer etter ei valdtekt er sterk lesing og ­seier noko innsiktsfullt om det uføreseielege ved valdens karakter; at den er brutal, men òg har noko grunnleggande usikkert ved seg.

Galskap. Romanen opnar med å skildre offerets handlingar like etter at han er blitt utsett for valdtekt. På veg heim natt til første juledag møter Édouard på Reda, som han kjenner seg tiltrekt av, og som han til slutt inviterer opp i leilegheita si. Dei snakkar saman, har sex saman, men så skiftar stemninga. Mannen tar fram ein pistol og det går frå frivillig sex til valdtekt og kvelningsforsøk.

Annonse