Annonse
00:01 - 23. september 2016

Bernhard Ellefsen: Hans Olav Brenner, Herborg Kråkevik og deres samtid

NRKs diktkåring har løftet poesien, men ikke språket vi bruker om den, skriver Bernhard Ellefsen.

Annonse

Korrigerer vi for den iboende klamheten i all direktesendt tv, var det en overraskende god poetisk mønstring NRK2 og P2 sendte over fem timer forrige søndag. Sendingen var avslutningen på radioserien Dikt og forbannet løgn, som Hans Olav Brenner har vært programleder for, og der målet har vært å kåre Norges «beste» dikt. Fascinerende nok finnes det fremdeles litterater – for eksempel Fredrik Wandrup – som greier å «bli deprimert» fordi utvalget av hundre kandidater gjort av en jury på tre litteraturforskere var en «skandale». Men til tross for at Wergeland, Bull, Obstfelder eller Rimbereid godt kunne ha vunnet, har vel selv Wandrup vansker med å mobilisere virkelig indignasjon over at Olav H. Hauges «Det er den draumen» gikk seirende ut.

Sett i lys av at den samtidige poesien har vært savnet i kåringen, skal man merke seg at tv-sendingen bød på små og store møter med tekstene til blant andre Steinar Opstad, Erlend O. Nødtvedt, Ruth Lillegraven, Fredrik Høyer, Tor Ulven, Aasne Linnestå, Morten Langeland, Torgeir Schjerven, Inger Elisabeth Hansen, Lars Saabye Christensen, Gro Dahle, Jon Fosse og Gunnar Wærness. Det burde være nok samtid for NRKs seere og lyttere på én kveld. De av seerne som ikke forsvant inn i puta da Brenners medprogramleder Thorbjørn Harr ønsket velkommen til «et sjelens maraton» fikk rett og slett høre og se en rekke sterke poeter og deres tekster.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse