Annonse
00:01 - 23. september 2016

Ane Farsethås: For en pragmatisk sjangerforståelse

Virkelighetslitteraturen trenger lesning, ikke definisjoner, skriver Ane Farsethås.

Annonse

«Min forpliktelse ble til virkeligheten», skriver Karl Ove Knausgård i Min kamp 6. I flere år nå har det virket som den litterære debattens sentrum: litteraturens forhold til virkeligheten og sjangerproblemene det medfører.

Diskusjonene går langt utover en enkelt kamp om definisjonsmakt mellom skjønnlitteratur og sakprosa og berører i realiteten alle vesentlige aspekter ved litteraturen: etikk, etterrettelighet, sannhet, metode og litterær kvalitet.

Bokhøsten har alt budt på en rekke utgivelser som lar oss betrakte spørsmålene gjennom nye prismer. Først ut var andre bind i Ketil Bjørnstads Verden som var min, et erindringsverk, utgitt som en romanserie, der Ketils minner veksler med større blokker av gjennomfortalt verdenshistorie. I det enorme arbeidet – bare bindet Syttitallet er på nær 800 sider – har det vist seg at flere passasjer er lett bearbeidet fra andre kilder, og Bjørnstad fikk kritikk for å være mer lemfeldig med kildebruken enn det som er standarden for en norsk skolelev (Morgenbladet 1. september).

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse