Annonse
08:50 - 30. september 2016

Ane Farsethås: Aftenpostens litterære metode

I korstoget mot umoral i litteraturen setter Aftenposten sin egen etikk på spill, skriver Ane Farsethås.

Annonse

Kritiker Ingunn Økland og Aftenposten har i sin dekning av Vigdis Hjorths roman Arv og miljø gjort det klart at de mener det ikke er nok at vi vet at litteratur har potensiale for etiske overtramp: Er det den minste mulighet for at det kan være slik, er det også journalistikkens oppgave å dekode fiksjonsmaskeringen og avsløre verkets levende modeller.

Får Aftenposten gjennomslag for sitt argument om at standardfrasen om at en forfatter «tar utgangspunkt i ting jeg har opplevd» (ytret av Hjorth) er rimelig grunnlag for å faktasjekke romaners sannhetsgehalt, vil det sette en ny presedens for kulturjournalistikken. Skulle journalister gått hardere på Herbjørg Wassmo da hun i 1981 vant Kritikerprisen for incest-romanen Huset med den blinde glassveranda? Var det feigt å la Wassmo vente med å fortelle at hun selv var et incestoffer til hun var rede 38 år senere?

Annonse