Annonse
00:00 - 05. august 2016

Uten nåde

Forakt for fortiden hjelper oss ikke til å forstå den.

Fortidens grusomhet: En god bøddel måtte blant annet kunne halshugge, brennmerke, piske og hugge lemmer av sine ofre. Radering fra 1500-tallet.
Annonse

I vår kom det ut to bøker om bødler, én svensk og én norsk. Den norske er skrevet av legen Torgrim Sørnes, som allerede har skrevet tre bøker om mennesker som ble henrettet i Norge mellom 1772 og 1876. Den nye handler om livet til en enkelt bøddel, den tyskfødte Mathias Fliegenring, som var bøddel i Trondheim i syv år, frem til 1728. Den svenske boken er skrevet av historikeren Annika Sandén, som ga ut suksessen Missdådare: Brott och Människoöden i Sverige omkring 1600 i 2014. Årets bok, Bödlar: Liv, död och skam i svenskt 1600-tal er en bredt anlagt studie av bøddelen i kultur-, retts- og religionshistorisk perspektiv.

Denne anmeldelsen dreier seg om Sørnes’ Bøddel: Mathias Fliegenring 1685–1729, men de som er interessert i dette fascinerende emnet, bør ubetinget lese Sandén, som gir sine lesere veldig mye av det de burde ha fått også av Sørnes.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse