00:00 - 26. august 2016

Tegneseriejournalistikkens forkjemper

Med sine tegninger fra verdens konfliktområder har Joe Sacco skapt en helt ny sjanger.

Mer enn støv: – Jeg er overveldet av ondskapen som foregår i verden og av vår evne til å ta inn over oss alle disse bildene av krig og elendighet som vi bombarderes med. Verden er damn cruel, det siste jeg vil gjøre, er å bidra til alle disse glimtene av ondskap som vi ser i løpet av en dag. Jeg vil vise folk som mennesker, ikke bare masser dekket av støv, hentet ut fra en utbombet bygning, sier tegneseriejournalist Joe Sacco.

Se samtalen mellom Joe Sacco og Steffen Kverneland i Morgenbladets strømmeportal.

Tegneserier assosieres ofte med noe underholdende og flyktig: lett å lese, lett å legge fra seg. Tegningene til maltetisk-amerikanske Joe Sacco er på ingen måte lettfordøyde: De brenner seg fast. Men så vil han heller ikke kalles tegneserieskaper: Gjennom 25 år med reportasjer fra ulike konfliktsoner kloden rundt, har Sacco befestet seg som verdens viktigste tegneseriejournalist. Sacco skriver og tegner fra ruinene, og har skapt en helt ny sjanger innen tegneserier: dokumentarisk reportasje.

– Jeg kaller det «saktegående journalistikk», forteller han på telefon fra Los Angeles, snart på vei til Oslo og bokhandelen Tronsmo for å snakke om sitt virke.

Annonse