00:00 - 19. august 2016

Mor Europa

Beretningen om verdens mektigste kvinne er god, nøktern og litt traust – litt som Angela Merkel selv.

Merkels løsninger: Ingrid Brekke skriver om Angela Merkel som en motkraft til svartsynet som ellers preger dagens Europa. Foto: Markus Schreiber/AP/NTB Scanpix

Det er umulig å argumentere mot temavalget: Angela Merkel er fortsatt Europas mest innflytelsesrike politiker, til tross for at hun har fått voldsom kritikk for å opptre umenneskelig overfor grekerne i den økonomiske politikken og for å ha vært altfor menneskelig i flyktningpolitikken. Det er skrevet mange bøker om Merkel på flere språk de siste årene, men det betyr ikke at vi ikke trenger flere. En mildt paradoksal konsekvens av krisene Europa befinner seg i, er nettopp dette: En felles krisebevissthet gir stadig flere eksempler på den felleseuropeiske offentligheten så mange av nasjonalstatens nyromantiske fans både på høyre- og venstresiden har kalt en illusjon. Både Merkels langsiktige strategiske valg og siste-liten-løsningene hennes har konsekvenser for alle europeiske innbyggere, også nordmenn, så det er lurt å lære henne å kjenne.

 

Reportasjeglimt. Akkurat det er imidlertid ikke helt lett, noe Aftenposten-journalisten Ingrid Brekkes korte, men interessante biografi gir flere eksempler på. Brekke forklarer bakgrunnen for at vi ikke får noen nye uttalelser fra Angela Merkel i denne boken: Forbundskansleren gir ikke mange intervjuer, og skulle hun velge en utenlandsk journalist å snakke med på tomannshånd en sjelden gang, er det ikke norske mediers representanter som får prøve seg. Brekke kompenserer med andre intervjuer og grundig bruk av eksisterende kilder.

Annonse