00:00 - 19. august 2016

Kjedsomhetens evangelium

Jon Krog Pedersen formidler den velutdannede middelklassens lede i et språk like oppstyltet og opphøyet som miljøet romanen skildrer.

Livstrett: Der den melankolske kvinnen i Albrecht Dürers kobberstikk stirret ut i luften, hengir Jon Krog Pedersens melankoliker seg til Google. Illustrasjon: Utsnitt av Albrecht Dürers «Melencolia I», 1514.

På Albrecht Dürers epokegjørende kobberstikk «Melencolia I» (1514) ser vi en kvinne med et livstrett ansiktsuttrykk som hviler hodet i hånden. Hun er omgitt av et utall symbolske elementer man kan bruke en forskerkarriere på å fortolke, men det krever minimal intellektuell anstrengelse å fastslå at hun kjeder seg der hun sitter. Hun er melankolsk.

I dag overgir man seg ikke til kjedsomheten ved å stirre ut i luften med tusenmetersblikk. Dagens melankoliker ser slik ut: «Hun kunne ligge i evigheter og stirre inn i skjermen, surfe hvileløst på internett. Hun snudde døgnet, hun tok ikke telefonen når noen ringte. […] Enkelte dager var hun bare inne, leste overskriftene i nettavisene, igjen og igjen, reiste rundt på Google Earth, suste rundt i alle tenkelige og utenkelige hjørner av verden, kikket på ting.»

Slik har vi det vel alle. Når lediggang fører til at de engstelige tankene presser seg på, fisker vi smarttelefonen opp av lommen, sjekker et eller annet sosialt medium, forsøker å fordrive Weltschmerz med den tommeste av alle verdens sysler. Dermed er Hanna Tidemann, den unge kvinnen som har gitt tittel til Jon Krog Pedersens første roman, det man i gamle dager kalte «et barn av vår tid». Og den komiske familiekrøniken Pedersen har skrevet henne inn i, får preg av et ennuiens evangelium. Det «purgatoriske mørket» hun opplever, skyldes ganske enkelt at hun ikke har nok å gjøre, ingen virkelige problemer å håndtere.

Annonse