00:00 - 26. august 2016

Fiksjon beriker historien

Historieprofessor Jarle Simensen mener at Vetle Lid Larssens omdiskuterte dokumentarroman om nordiske slaver i Afrika beriker vår forståelse av fortiden.

Da Vetle Lid Larssen i 2013 utga boken 1001 natt. Den utrolige historien om to norske slaver i Alger, ble utgivelsen til en viss grad overskygget av en krangel: Larssen mottok et stipend for å skrive sakprosa, og resultatet ble i stedet en «dokumentarroman». Om ikke annet har det bidratt til å gi boken en sentral rolle i debatten om sakprosa og fiksjon, som også ble tatt opp i denne avisen for to uker siden.

I siste utgave av Historisk Tidsskrift avlegges 1001 natt en visitt av professor Jarle Simensen, Norges fremste Afrika-historiker i en årrekke. Simensen anmelder i utgangspunktet svenske Joachim Östlunds fagbok Svenske slavar i Nordafrika och handeln i Medelhavet 1650–1770, men velger å legge til noen ord om 1001 natt mot slutten av artikkelen.

Simensen skriver at det viktigste av dokumentarromanens grep er «den kunstneriske friheten til å gå på innsiden av de historiske personene og fortelle om hvordan de tenker, føler og reagerer». Han utdyper gjerne:

Annonse