Annonse
00:00 - 12. august 2016

Et mosaikkvindu mot verden

Livet er rikt nok. Det er ingen grunn til å finne på noe, mener nobelprisvinner Svetlana Aleksijevitsj.

En lytter: Svetlana Aleksijevitsj’ interesse for folks historier begynte i barndommen, da hun lyttet til kvinnene i landsbyen hun vokste opp i, til deres fortellinger om krigen, døden og mennene de hadde mistet.
Annonse

Da Svetlana Aleksijevitsj ble tildelt Nobelprisen i litteratur for fembindsverket Utopiens stemmer, nevnte ikke Nobelkomiteen form i begrunnelsen sin. Tildelingen har likevel blitt ansett som en hedring av den ambisiøse litterære sakprosaen. Selv omtaler Alkeksijevitsj helst bøkene sine som romaner, og vektlegger at hennes verk er basert på en kunstnerisk bearbeiding av virkelige vitnesbyrd til en symfoni av stemmer.

I dette intervjuet, gjort av John Freeman for Morgenbladet i New York, snakker hun om sitt arbeid og hvordan hun fant frem til sin form.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse