Annonse
00:00 - 26. august 2016

Drama med Ingrid

Nina Lykkes Nei og atter nei er en småborgerlig roman. Det er ikke det verste.

Løsner med livskrisen: Når ektemannen til hovedpersonen innrømmer utroskap, rister Nina Lykke av seg de litt stive vendingene om hverdagens plager, til fordel for en rå og fint beskrevet kamp for livet. Foto: Jo Michael
Annonse

Hva er vitsen? Spørsmålet innleder Nina Lykkes tredje bok, men den eksistensielle holdningen det antyder er så utbredt i litteraturen at det like gjerne kunne vært tittel på en bok om de seneste 200 årenes romankunst. Hvorfor «slite og streve» bare «for å få seg en jobb og et hus og noen barn, og så fortsette å slite helt til man dør»? Å skyve dette spørsmålet på avstand, gjøre det overflødig eller meningsløst, er selve kjernen i ars vivendi, kunsten å leve. Men mislykkes man i å holde det på avstand, blir det derimot nesten umulig å leve. Kvinnen vi møter i Lykkes Nei og atter nei har så åpenbart bukket under for absurditeten i tilværelsen: «Hvorfor hvorfor hvorfor, klukket det inne i henne, som en giftig liten bekk som rant og sildret et eller annet sted lang der inne.»

Ingrid er rundt femti år gammel, lektor og lei av det meste – jobb, mann og barn. Særlig barn. Tenåringsguttene hun – slik dagens idealer om barneoppdragelse foreskriver – har degget for på alle tenkelige måter, har blitt likegyldige til alt annet enn mobiltelefonene sine og fullstendig uvillige til å bidra hjemme, eller opprettholde elementær personlig hygiene: «De to hann-menneskene hun hadde frembrakt, var nå høyere enn henne, de raget over henne, men de var ute av stand til å tørke seg selv i baken. Underbuksene deres hadde striper av avføring som Ingrid sprayet med flekkfjerner og kokte i vaskemaskinen. Hun skiftet med andre ord bleie på dem ennå.» Livet med tenåringer er nok til å gjøre kyniker av selv den mest velfungerende familiemor.

 

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker