00:00 - 26. august 2016

Drama med Ingrid

Nina Lykkes Nei og atter nei er en småborgerlig roman. Det er ikke det verste.

Løsner med livskrisen: Når ektemannen til hovedpersonen innrømmer utroskap, rister Nina Lykke av seg de litt stive vendingene om hverdagens plager, til fordel for en rå og fint beskrevet kamp for livet. Foto: Jo Michael

Hva er vitsen? Spørsmålet innleder Nina Lykkes tredje bok, men den eksistensielle holdningen det antyder er så utbredt i litteraturen at det like gjerne kunne vært tittel på en bok om de seneste 200 årenes romankunst. Hvorfor «slite og streve» bare «for å få seg en jobb og et hus og noen barn, og så fortsette å slite helt til man dør»? Å skyve dette spørsmålet på avstand, gjøre det overflødig eller meningsløst, er selve kjernen i ars vivendi, kunsten å leve. Men mislykkes man i å holde det på avstand, blir det derimot nesten umulig å leve. Kvinnen vi møter i Lykkes Nei og atter nei har så åpenbart bukket under for absurditeten i tilværelsen: «Hvorfor hvorfor hvorfor, klukket det inne i henne, som en giftig liten bekk som rant og sildret et eller annet sted lang der inne.»

Ingrid er rundt femti år gammel, lektor og lei av det meste – jobb, mann og barn. Særlig barn. Tenåringsguttene hun – slik dagens idealer om barneoppdragelse foreskriver – har degget for på alle tenkelige måter, har blitt likegyldige til alt annet enn mobiltelefonene sine og fullstendig uvillige til å bidra hjemme, eller opprettholde elementær personlig hygiene: «De to hann-menneskene hun hadde frembrakt, var nå høyere enn henne, de raget over henne, men de var ute av stand til å tørke seg selv i baken. Underbuksene deres hadde striper av avføring som Ingrid sprayet med flekkfjerner og kokte i vaskemaskinen. Hun skiftet med andre ord bleie på dem ennå.» Livet med tenåringer er nok til å gjøre kyniker av selv den mest velfungerende familiemor.

Annonse