00:00 - 19. august 2016

Best i pysjamas

Et fatalt feilskjær forhindrer «Er hun din?» fra å bli en helstøpt roman.

Lune stunder: Nils-Øivind Haagensen har et våkent øye også for våre forsonende sider. Foto: Heidi Furre

Nils-Øivind Haagensens litterære univers har i seg en stemning av leggetid – det er som om han hele tiden kretser omkring det øyeblikket av glede som oppstår når han, etter å ha gjort seg ferdig med tannpussen er på vei inn i sengen, hvor han kan krølle seg sammen under dynen med noen bøker og laptopen. Enten han skriver dikt eller prosa er Haagensen alltid gjenkjennelig der han liksom svever mellom linjene, ikledd sin stripete pysjamas, mens han gjør sitt beste for å mane frem de lune stundene som oppstår når folk kaster av seg sine ambisjoner og bekymringer og gir seg hen til den fortrolige samtalen, hvor tøys og alvor smelter sammen og går opp i en høyere menneskelighet.

I hans nye roman – Er hun din? – inkarneres denne åndsholdningen av hovedpersonen Are (43), som på en sommerlig helgetur med noen gamle venner utvikler et nært forhold til et barn, husets datter Eira. Jenta er et oppkomme av sjarmerende kommentarer, og Are fryder seg grenseløst over å prate med henne, kanskje først og fremst fordi han i denne samtalen kan være den personen han aller helst vil være.

På et tidspunkt forhører han seg om jentas pysjamaser, hvorpå hun svarer at hun ikke liker dem noe særlig. «Jeg er veldig glad i pysj, sier mannen. Det er det beste jeg vet.» Det finnes neppe noen annen norsk forfatter som kunne ha skrevet disse setningene med så stort ettertrykk.

Annonse