Annonse
00:00 - 08. juli 2016

Vindmøllenes sang

I Tyskland skapes det grønne løsninger nedenfra og opp og på tvers av klasseskiller. Europas miljøvennlige fremtid utspiller seg i en 970-sjelers småby i det tidligere DDR.

Annonse

I sørvestlig retning fra der vi står i det stekende solskinnet mellom noen av Europas største vindmøller, kan vi skimte det røde og hvite tv-tårnet på Nord-Tysklands høyeste fjell, Brocken. Vi har ikke ankommet Harz-traktene på samme magiske vis som Faust og Mefistofeles på Valborgsnatten i Goethes store lesedrama, men det faktum at fjellet vi ser er selveste Bloksberg, hvor heksene møtes til blasfemisk fest, har inspirert det eventyrlige navnet til vindparken vi befinner oss i: Druiberg – druidefjellet.

«Hold min kappeflik», sier den djevelske Mefistofeles til Faust, «ditt øye skal fra denne middelshøye toppen skue Mammon selv.» Og kanskje var det småbyen Dardesheim de skuet mot, hvor den lokale velstanden skyldes nettopp vindkraftproduksjon – på førti ganger byens eget forbruk.

– Min far bygde den første vindmøllen her, i det som da var hagen vår, forteller driftssjefen på anlegget, Thomas Radach.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse