00:00 - 29. juli 2016

Solbleket klassiker

Hva gjør litteratur foreldet, spør Toril Moi.

Syndere: En gjeng unge menn og kvinner er helt enige om at dersom de vikler seg inn i forhold til hverandre, skal de være rasjonelle og moderne. Resultatet blir – selvsagt – sjalusi, slåssing og selvmordsforsøk. Foto: Paradox/Oro Film

Hva er litterær foreldelse? Hva er det som gjør at vi en dag opplever en bejublet litterær tekst som noe som ikke lenger angår oss? Det var spørsmålet Dag Solstad tok opp i fjor høst i et foredrag ved Nasjonalbiblioteket. Solstad var førstemann ut i en serie der forfattere skal lese en norsk klassiker de aldri har lest før, og så gjøre rede for leseopplevelsen. Etter Solstad tok Ole Robert Sunde for seg Johan Borgens Lillelord-trilogi, og Vigdis Hjorth vendte tilbake til Herman Wildenvey. (Jeg er ingen nøytral rapportør, for jeg skal selv være med i denne serien. «Min» klassiker blir Vinjes Ferdaminni frå sumaren 1860.)

Solstad tok for seg Olav Duuns Juvikfolke, romanserien som kom ut i seks bind fra 1918 til 1923. Lenge gikk «alle» ut fra at serien om folket i Juvik var en klassiker, det norske svaret på de greske tragediene, en dyp utforskning av menneskets og norskhetens natur. Men i dag er det få som leser Duun. Selv ikke litteraturforskerne gløder for ham slik de en gang gjorde. Hva har skjedd?

Annonse