Annonse
00:00 - 15. juli 2016

I poesiens rike

Stemningene som hersker i Ann Jäderlunds dikt er voldsomme og nærmest sakrale.

Særegen stil: Ann Jäderlunds uvante uttrykk gjør sitt for at mottagelsen blir mangslungen. Foto: Ulla Montan
Annonse

Et versepar fra svenske Ann Jäderlunds tredje diktsamling, Snart går jag i sommaren ut (1990), har for meg bestandig stukket seg ut som et motto for forfatterskapet: «Var stille inför mig / Jag upprättar mitt rike». Kanskje fungerer ikke sitatet som noen spesifikk overskrift for Jäderlunds poetiske produksjon; man kunne innvende at opprettingen av et eget rike er en oppgave alle gode poeter befatter seg med. Likevel er linjenes voldsomhet og det nærmest sakrale preget typisk for stemningene som hersker i Jäderlunds dikt.

Jäderlund debuterte i 1985, og utover 1990-tallet skulle hun få en posisjon blant Sveriges mest toneangivende lyrikere, ikke minst på grunn av den omseggripende debatten diktsamlingene hennes avstedkom. Diktene ble møtt med skepsis blant mannlige anmeldere, og hun ble anklagd for å skrive uforståelige, introverte dikt. I dag nevnes disse gamle anklagene fortsatt hver gang Jäderlund gir ut nye bøker diktenes vanskelighet har blitt en kritisk klisjé.

 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse