Annonse
00:00 - 08. juli 2016

Forsvarsløse skoleår

Ungdomsskolen etablerer Anders Kvammen som en betydningsfull ny stemme i norske tegneserier.

Rudimentært uttrykk: Anders Kvammen tegner med tykke pennestrøk, og dialogen er mer funksjonell enn elegant. Gjengitt med tillatelse fra forlaget
Annonse

Lenge før reality-tv og sosiale medier var et faktum, brettet tegneserieskapere ut livene sine; arbeidene spente fra klassisk selvbiografi etter litterær modell, til korte vignetter om hendelser så dagligdagse at bare det å vie dem oppmerksomhet var et politisk statement. I dag er det imidlertid vel så naturlig å se tradisjonen for dagbokstegneserier og den typen begivenhetsløse vignetter fra ordinære liv som amerikaneren Harvey Pekar (1939-2010) la grunnlaget for, som et frempek mot den allmenne multimediale selvutfoldelsen som definerer vår samtid.

Det var som eksponent for denne typen «historier fra virkeligheten» at publikum først fikk stifte bekjentskap med Anders Kvammen, da han i 2013 begynte å legge ut korte, tegnede beretninger fra livet sitt på internett. Når han nå er ute med sin debutbok, har Anders Kvammen blitt til Aksel Kvam, og den løpende oppdateringen av hverdagen som frustrert tegneserietegner i begynnelse av tredveårene er byttet ut med en følsom og åpenhjertig skildring av tre formative år på ungdomsskolen.

 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.