00:00 - 15. juli 2016

Europas scene, femte akt

Matthew Kaminski, sjefredaktør for Politico Europe, sammenligner EU av i dag med Sovjetunionen før sammenbruddet.

«Etter min oppfatning er det største spørsmålet nå et eksistensielt spørsmål: Hva kommer til å være her om ti år? Kommer det til å være et Europa? Vil EU eksistere? Vil Nato eksistere? Dette er spørsmål som var utenkelig bare å stille for ti år siden.

Vi sitter i et hjørnekontor høyt oppe i etasjene i sentrum av Brussel, og Matthew Kaminski snakker om Europa på en måte som denne våren fortoner seg veldig ueuropeisk: vennlig, lett distansert og likevel engasjert – men uten de oppsperrede, feberhete øynene som de store EU-debattene har fremkalt i brexit-tilhengere så vel som paneuropeiske stortenkere.

– Det er et seriøst spørsmål hvor dypt støtten til det liberale demokratiet sitter. I USA har Trump bragt på bane den samme debatten som Le Pen og Orban har gjort her. Det er folk som åpent sier: Vi tror ikke på det liberale demokratiet, det er ikke måten å styre samfunnet på, glem den utopiske verdenen, sier Kaminski, og legger til:

Annonse