Annonse
00:00 - 01. juli 2016

E-bokettersyn

E-boksalget har stoppet opp i de store amerikanske og britiske forlagene. Er den digitale boken syk?

Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Et sted i Knut Hamsuns Sult havner hovedpersonen på en benk med en fremmed i Slottsparken. I sultfeberen begynner han å dikte høylytt for sin tilhører. Han fabulerer om en fantastisk, ny oppfinnelse: J. H. Happolatis salmebok, «med elektriske Bogstaver, som kunde lyse i Mørke!». En idé så forbløffende at hovedpersonen mener den burde slå hans tilhører «storslagent af Marken og bringe ham til at tie af Forbauselse».

I dag lever vi i denne feberfantasien. Men forbløffelsen har falmet.

Fra 2014 til 2015 har e-boksalgets andel av inntjeningen til de store amerikanske forlagene sunket med 14 prosent, ifølge forlagene selv. I Storbritannia sank e-boksalget med 1,6 prosent i samme periode, parallelt med at salget av papirbøker økte med 0,4 prosent, den første oppgangen på syv år, ifølge den britiske forleggerforeningen.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse