Annonse
00:00 - 01. juli 2016

E-bokettersyn

E-boksalget har stoppet opp i de store amerikanske og britiske forlagene. Er den digitale boken syk?

Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Et sted i Knut Hamsuns Sult havner hovedpersonen på en benk med en fremmed i Slottsparken. I sultfeberen begynner han å dikte høylytt for sin tilhører. Han fabulerer om en fantastisk, ny oppfinnelse: J. H. Happolatis salmebok, «med elektriske Bogstaver, som kunde lyse i Mørke!». En idé så forbløffende at hovedpersonen mener den burde slå hans tilhører «storslagent af Marken og bringe ham til at tie af Forbauselse».

I dag lever vi i denne feberfantasien. Men forbløffelsen har falmet.

Fra 2014 til 2015 har e-boksalgets andel av inntjeningen til de store amerikanske forlagene sunket med 14 prosent, ifølge forlagene selv. I Storbritannia sank e-boksalget med 1,6 prosent i samme periode, parallelt med at salget av papirbøker økte med 0,4 prosent, den første oppgangen på syv år, ifølge den britiske forleggerforeningen.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse