Annonse
00:00 - 22. juli 2016

Drømmen om strømmen

Lone Franks bok om en av pionerene innen hjernestimulering er fascinerende, men ikke den eneste boken du bør lese om emnet.

Hjernestimulering: Lona Franks siste bok tar blant annet for seg en grensesprengende og etisk utfordrende teknologi: hjernestimulering. Foto: BSIP/UIG/Getty Images
Annonse

«Det er ingenting som angår mennesker mer enn dette», skrev Lena Lindgren i denne avisen i vår. Store ord fra samfunnsredaktøren, men helt på sin plass. Konteksten var debatten om transhumanisme, utløst av en fagartikkel der filosof Ole Martin Moen spekulerer på om pengepremier til kvinner som vil la seg inseminere med sæd fra menn med høy IQ, kanskje kan være veien å gå mot et bedre samfunn. Transhumanisme er altså ideen om at moderne teknologi bør brukes aktivt til å skape en ny menneskehet, homo sapiens 2.0, som kan bli friskere, lykkeligere, smartere og mer etisk bevisste enn vi er i dag.

Lenge hørtes dette kanskje ut som science fiction, men fra et vitenskapelig ståsted fremstår nå mange av transhumanistenes scenarier stadig mer realistiske. Snart er det ikke lenger teknologien som setter grenser – men snarere våre egne politiske og etiske veivalg.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.