00:00 - 17. juni 2016

Vårt hav

Mennesker drukner i Middelhavet og på nord-europeiske tv-skjermer. Tre nye bøker gir hvert sitt svar på hvilken moralsk posisjon det setter deg og meg i.

Reddet: 300 flyktninger ombord på et italiensk fartøy utenfor kysten av Sicilia i mai 2015. Foto: Alessandro Bianchi/REUTERS/NTB Scanpix

Da det italienske sjøforsvaret i oktober 2013 igangsatte en storstilt søk- og redningsaksjon i Middelhavet – en aksjon som kom til å vare i et år og berge rundt 140 000 mennesker – ble den gitt det velvalgte navnet Mare Nostrum – «Vårt hav». Navnet stammer fra romerne, som ved inngangen til vår tidsregning hadde underlagt seg hele Middelhavet, fra den iberiske halvøya i vest til Egypt i øst.

Det ligger en bitter ironi i at da Mare Nostrum ble avsluttet, fordi resten av Europa ikke var villige til å dele kostnadene med Italia, ble den erstattet av en EU-operasjon oppkalt etter den greske havguden, Triton. Mare Nostrum var en redningsaksjon med et navn forankret i reelle historiske forhold, det minnet oss om at det er fullt mulig å kontrollere Middelhavet, hvis den politiske viljen er til stede. Triton dreier seg primært om overvåking av Europas grenser og har sitt navn fra mytene, fiksjonen.

I en av de antikke fortellingene holder Triton til ved kysten av dagens Libya. I Triton-operasjonens opprinnelige mandat kunne EU-skipene bare gå 30 nautiske mil utenfor Italias kyst, mye kortere enn Mare Nostrums rekkevidde – og ikke i nærheten av Libya, der flyktningbåtene kommer fra.

Annonse