00:00 - 24. juni 2016

Skjebnetunge Istanbul

Nobelprisvinner Orhan Pamuks nye roman Noe fremmed i mitt sinn inneholder alt hva hjertet måtte begjære.

Illustrasjon: Orhan Pamuk

Sett bort fra trinidadisk-britiske V. S. Naipaul (f. 1932) er det vanskeligere å tenke seg en viktigere nålevende romanforfatter enn tyrkeren Orhan Pamuk (f. 1952). Jo da, det finnes mer egenartede stilister, forfattere som har gått dypere inn i selvet eller i hyperaktuelle fenomener og ideologier som global oppvarming og transhumanisme. Men ingen i vår globaliserte tidsalder har som Naipaul og Pamuk evnet å benytte sin plass i verden til beste for flerkulturell forståelse.

Fra sin strategiske plassering i skjæringspunktet mellom ulike kulturer har de over flere tiår – ja, for Naipauls del over et halvt århundre – søkt i historiens skygger etter det som i fremskrittets navn er undertrykket og glemt, og avslørt hvilke menneskelige omkostninger imperialismen og senere globaliseringen har ført med seg.

 

Annonse