00:00 - 17. juni 2016

Lasse Midttun: Vold med kanon

Skal du bygge kanon, må du vinne på flere fronter, skriver Lasse Midttun.

På omslagsbretten til Jan Erik Volds nye bok Kánon / kannon / kanón, har forfatteren trykket et underfundig avisinnlegg hvor han hevder at kanondebatt er svadadebatt – siden kvalitet er et rykte og et rykte spres ved svada.

Og mor Lille er en sten? For Volds forhold til kanon minner snarere om Ludvig Holbergs forhold til vitenskap, logikk og latin: Fint og bra i og for seg, men vel å merke: I de rette hender.

Så hvem kan vel ha de rette hendene? Tja, Jan Erik Vold har allerede gjennom eget antologisk arbeid og tre tidligere litterære krøniker, Entusiastiske essays, Poetisk praksis og Tydelig. 33, mer enn hintet om at det fort kan være Vold som bør ha grepet om vår kanondannelse.

Annonse