Annonse
00:00 - 17. juni 2016

Kulturdiktatoren

Glem Hamsun. Det er Finn Halvorsen som er selve nazidikteren i norsk litteraturhistorie.

Okkupasjonens kultur: 12. juni 1942 var det hundre år siden komponisten Rikard Nordraak ble født, og det ble lagt ned krans på graven hans. Foran står sjef for Kultur- og folkeopplysningsdepartementet, Gulbrand Lunde. Bak Lunde, som nummer to til høyre, står Finn Halvorsen med armen hevet i nazi-hilsen. ⇥Foto: Johnsen/NTB scanpix
Annonse

Finn Halvorsen er forfatteren, kritikeren og teatermannen som, med Philip Houms ord, endte som «nazistisk kulturdiktator» under okkupasjonen. Som direktør for Norsk Teaterdirektorat utøvde han den strengeste sensur av det frie ord, han var hovedkonsulent på Gyldendal under Tore Hamsuns ledelse, og mottok glitrende kritikker for sine egne skuespill av en nazifisert presse.

Etter okkupasjonen ble han stående som selve kultursvikeren, fryst ut av norsk offentlighet og stemplet med de friskeste invektiver av de forfatterne han tidligere hadde villet kneble. «Snyltevekst på kulturtreet», «streber», «spyttslikker», «åndelig korrupt» og «sykelig splittet» er bare noen av karakteristikkene som utgjør ettermælet hans. Hele tolv år fikk Halvorsen under rettsoppgjøret etter krigen, ingen kulturpersonlighet mottok strengere dom.

Annonse