00:00 - 24. juni 2016

I rettsstatens gråsone

Hvilke synspunkter om forholdet mellom politiet og rettsstaten kommer til uttrykk i Eirik Jensens bøker?

Hardhendte metoder: Bøkene til Eirik Jensen (t.v.) har et underliggende budskap om at alt er lov hvis situasjonen er alvorlig nok, selv om byråkrati og regler skulle stå i veien. Bildet er fra Jensens fra tid som leder for Oslopolitiets gjengprosjekt, her i lag med politimennene Tom Østreng og Tor Olav Heggem. Foto: Arild Jonassen/NTB Scanpix

Til høsten må den profilerte politimannen Eirik Jensen møte i retten, siktet for korrupsjon og medvirkning til innførsel av store mengder narkotika. Er «Norges beste politimann», som Jensen har blitt kalt, egentlig bare en simpel skurk? Dreier det seg om en politimann som har arbeidet så dypt og så lenge i det kriminelle miljøet at han er blitt uadskillelig fra det? Eller er Jensen offer for et komplott? Hvem er det i så fall som står bak – det kriminelle miljøet han i årevis bekjempet? Eller kan det være noen fra politiets rekker – er Jensen blitt dolket i ryggen av sine egne?

Folk flest har klokkertro på politiet. Politiet skårer skyhøyt på tillitsmålinger, og opplever selv at folk stort sett er samarbeidsvillige. Ikke rart da, at mange lurer på hva de skal tro. Siden Jensens arrestasjon i februar 2015 har spekulasjonene gått høyt, ikke minst på grunn av de to bøkene han har utgitt det siste året, krimromanen Attentatet og den selvbiografiske På innsiden. Historien om mitt politiliv. Bøkene gir et innblikk i politiets arbeidsområde, etaten som helhet og i særdeleshet informantarbeidet, som befinner seg i rettsstatens randsone, der nødvendighetens lov iblant tilsidesetter Stortingets regler. Men hvordan skal domstolen dømme en som til dels arbeider i nødvendighetens rike?

 

Annonse