Finanskrisen i 2008 var et sjokk for hele verden. Sjokk skaper spørsmål – om hva slags aktører som sendte verden inn i en økonomisk nedsmelting, hvordan de tenker, om en slik krise kan inntreffe igjen, og hva slags tiltak som er gjort for å hindre det.
Den nederlandske undersøkende journalisten Joris Luyendijk snakket med og studerte bransjen i flere år i samarbeid med den britiske avisen The Guardian. Nå er resultatet kommet i bokform, også på norsk, under tittelen Svømme med haier, og Luyendijk sier i dag at prosessen gjorde ham skremt:
– Da jeg innså at temaet jeg arbeidet med var mye større og viktigere enn jeg i utgangspunktet var klar over, ble jeg først glad. Men gleden gikk over i skrekk da jeg forsto hvor stor saken var. Tenk deg at du skal avsløre korrupsjon i et system, for så å innse at hele systemet er korrupt. Jeg skulle virkelig heller ønske at jeg hadde funnet ut at det står bra til i sektoren og at det er grunn til optimisme. I stedet er problemene verre enn jeg trodde, og ingen løsning synes å være nær.