Annonse
00:00 - 03. juni 2016

Bankvesenets farlige idioter

Det er verre at bankfolk er inkompetente enn at de er onde, sier den nederlandske grave­journalisten Joris Luyendijk, som er aktuell på norsk med sakprosaboken Svømme med haier.

Inkompetanse: Banktoppene har omfavnet fortellingen om grådighet og dårlig kultur, fordi inkompetanse er temmelig ydmykende, sier Joris Luyendijk. Foto: Rick Gershon/Getty Images
Annonse

Finanskrisen i 2008 var et sjokk for hele verden. Sjokk skaper spørsmål – om hva slags aktører som sendte verden inn i en økonomisk nedsmelting, hvordan de tenker, om en slik krise kan inntreffe igjen, og hva slags tiltak som er gjort for å hindre det.

Den nederlandske undersøkende journalisten Joris Luyendijk snakket med og studerte bransjen i flere år i samarbeid med den britiske avisen The Guardian. Nå er resultatet kommet i bokform, også på norsk, under tittelen Svømme med haier, og Luyendijk sier i dag at prosessen gjorde ham skremt:

– Da jeg innså at temaet jeg arbeidet med var mye større og viktigere enn jeg i utgangspunktet var klar over, ble jeg først glad. Men gleden gikk over i skrekk da jeg forsto hvor stor saken var. Tenk deg at du skal avsløre korrupsjon i et system, for så å innse at hele systemet er korrupt. Jeg skulle virkelig heller ønske at jeg hadde funnet ut at det står bra til i sektoren og at det er grunn til optimisme. I stedet er problemene verre enn jeg trodde, og ingen løsning synes å være nær.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse