Annonse
00:00 - 01. juli 2016

Midttun: 100 år siden Somme

Hundre år siden slaget om Somme, skriver Lasse Midttun.

Annonse

For nøyaktig hundre år siden, 1. juli 1916, startet slaget om Somme i Nord-Frankrike.

Etter to uker med grått vær og tidvis regn, var det en vakker midtsommermorgen – dessverre for de britiske og franske angriperne. De reiste seg fra skyttergravene klokken 07.30 og strømmet over the top, ut i morgenlys og ingenmannsland som skarpskårne silhuetter på en skytebane.

I bunkere under skyttergraver reiste de tyske okkupantene seg også da bombardementet som varslet angrepet, tok slutt. De fant plassene sine ved maskingeværene. De måtte vært gamle og blinde for ikke å se angriperne, men det var de ikke, tvert imot var de, som sine motstandere, unge menn med hele livet foran seg. Eller noen minutter.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse