00:00 - 01. juli 2016

Midttun: 100 år siden Somme

Hundre år siden slaget om Somme, skriver Lasse Midttun.

For nøyaktig hundre år siden, 1. juli 1916, startet slaget om Somme i Nord-Frankrike.

Etter to uker med grått vær og tidvis regn, var det en vakker midtsommermorgen – dessverre for de britiske og franske angriperne. De reiste seg fra skyttergravene klokken 07.30 og strømmet over the top, ut i morgenlys og ingenmannsland som skarpskårne silhuetter på en skytebane.

I bunkere under skyttergraver reiste de tyske okkupantene seg også da bombardementet som varslet angrepet, tok slutt. De fant plassene sine ved maskingeværene. De måtte vært gamle og blinde for ikke å se angriperne, men det var de ikke, tvert imot var de, som sine motstandere, unge menn med hele livet foran seg. Eller noen minutter.

Annonse