Annonse
00:01 - 27. mai 2016

På toppen av verden

Rebecca Dinersteins roman Sol hele natta er en turistikos skildring av Lofoten.

Selvrealisering i nord: Amerikanske Rebecca Dinerstein sender hovedpersonen sin på jakt etter seg selv i Lofoten, og tar seg ganske store friheter underveis. Foto: Zach Bjork
Annonse

Amerikansk litteratur er tradisjonelt blitt karakterisert av sin sense of place – sin stedsans. Med det menes ikke at amerikanske forfattere er flinkere til å orientere seg enn andre, men at de i tråd med sin selvforståelse som kolonister og pionerer opp gjennom historien har hatt et skarpt blikk for sine umiddelbare naturlige og bebygde omgivelser. John Steinbecks California, John Updikes New England, Philip Roths New Jersey; selv i nyere tid har store amerikanske forfattere som regel fulgt Henry D. Thoreaus råd fra 1857: «Ny jord, nye temaer ligger foran oss. Dyrk ikke Edens hage, men din egen.»

Men noen samtidsforfattere mener at Den nye verdens jord ikke lenger er så ny, eller de er redde for å knekke ryggen under nasjonallitteraturens bør og søker seg derfor til steder hvor få amerikanere har satt sin fot. Eksempler er William T. Vollmann, som tok oss med på polarekspedisjon i romanen Riflene (2009), og Vendela Vida, som i 2007 la romanen La nordlyset slette ditt navn til Finnmark, eller til «det mystiske Lappland» som det heter i boken.

Ikke mindre eksotistisk – tør jeg kalle det turistikost? – er amerikanske Rebecca Dinersteins debutroman Sol hele natta, ute i disse dager. Den tar oss med fra New York via Moskva til «toppen av verden», nærmere bestemt Lofoten, og tilbake igjen.

Annonse