00:00 - 13. mai 2016

På fest med litteraturen

For Colm Tóibín begynner litteraturen gjerne med en avsporing. Nå er hans mest risikable bok hittil ute på norsk.

Omflakkende ire: Colm Tóibín har reist mye og bodd mange steder siden oppveksten i Enniscorthy, Sør-Irland. Skriving og bevegelse er blitt uløselig forbundet med hverandre, forteller han under et besøk i Midtown, Manhattan.

I 2004 var Colm Tóibín på en fest hjemme i Dublin. Blant gjestene var også lederen for byens årlige teaterfestival:

– Jeg tror noen nettopp hadde satt opp Medea eller Antigone, det er alltid for mange Antigoner, og jeg sa at det var et gresk stykke som ennå ikke er blitt spilt, og det er jomfru Maria fra Bachs Johannespasjonen. Og så kom det noen fra festivalen rett bort til meg og spurte: Kan du skrive det for oss?

Det var begynnelsen på romanen Marias testamente (2012), som nå foreligger i norsk oversettelse.

Annonse