Annonse
00:00 - 20. mai 2016

Lacans elskerinne og buksesmekken til BHL

Laurent Binet har skrevet en buskisroman fra det parisiske åndslivet anno 1980.

Hvem drepte Roland Barthes? Laurent Binet spinner en bøllete intrige rundt kjente intellektuelle i 1980-tallets Paris.⇥⇥ Foto: Enfinbref
Annonse

Man behøver ikke ha studert litteraturvitenskap på 1990-tallet for å ha fått med seg at den franske semiotikeren og litteraturkritikeren Roland Barthes led en svært så ulitterær død: Han ble påkjørt av en renseribil i februar 1980 og bukket under en måned senere for skadene. At en av den franske litteraturteoriens absolutte mestere skulle gå – eller bli meid – ut av tiden på en måte som sjelden feiler i å fremkalle en heller upassende knegging, står i skarp kontrast til det alvoret som hviler over tekstene han og hans kolleger er så kjent og beryktet for.

Kanskje er det nettopp det ulitterære som har fått den franske forfatteren Laurent Binet – som i 2010 vekket internasjonal oppsikt med romanen HhhH, om likvidasjonen av Reinhard Heydrich, «Det tredje rikets farligste mann» – til å gjøre trafikkulykken til utgangspunkt for sin nye roman, en røverfortelling om semiologi og sex og debattselskapet «Logos Club» og et fransk intellektuelt miljø gjennomsyret av kriminelt talent og voldelige impulser.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse