Annonse
00:00 - 15. april 2016

Religionens allmakt

Er islam mer voldelig enn andre religioner? Ja, mener den syriske dikteren Adonis.

Poet og kritiker: Ali Ahmad Said Esber, som utgir bøker under pseudonymet Adonis, ble født i Syria i 1930. Det meste av sitt voksne liv har han levd i Libanon og Frankrike. Foto: Clara Molden
Annonse

«Den tenker som måtte ønske å ta avstand fra religionens klassiske oppfatninger, tillates ikke lenger å tilhøre fellesskapet.»

Ali Ahmad Said Esber, den 86 år gamle syriske poeten som utgir bøker under pseudonymet Adonis, feller en hard dom over islam og den arabiske verden i sin siste bok, Vold og islam. Her heter det at islam blokkerer for fri og kritisk tenkning, at det er umulig å være både dikter og troende muslim, at islam alltid har tjent makthaveres interesser. I det hele tatt: at islam ikke er «en religion for kunnskap, forskning, spørsmålsstilling og enkeltmenneskets utfoldelse».

Boken er skrevet ut som en samtale mellom Adonis og den fransk-marokkanske psykoanalytikeren Houria Abdelouahed. Den ble gitt ut i fjor i Paris, der Adonis har bodd i eksil i tre tiår. Nå er boken kommet på norsk.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker