Annonse
00:01 - 22. april 2016

Plyndrede kropper

Ta-Nehisi Coates’ refleksjoner omkring den afroamerikanske erfaringen har verdi langt utenfor USAs grenser.

Nedarvet vold: Ta-Nehisi Coates skriver om hvordan forestillingen om et såkalt fargeblindt samfunn er blitt en sovepute: Den hindrer amerikanere i å se konsekvensene av fortidens rasepolitikk og å rette opp skjevhetene. Foto: Gabriella Demczuk/The New York Times/NTB Scanpix
Annonse

I 1961 spådde USAs daværende justisminister Robert Kennedy at landet innen førti år ville kunne få sin første svarte president. I essaysamlingen Ilden neste gang to år etter tok den afroamerikanske forfatteren James Baldwin et oppgjør med de uuttalte forutsetningene for presidentprofetien: Likestilling mellom svart og hvit syntes å bero på svartes evne til å assimilere en hvit majoritets verdier og standarder. Men, skriver Baldwin, hvite folk er generelt ikke noe godt forbilde for hvordan man bør leve. I afroamerikanske erfaringer lå det et frigjørende potensial som også hvite – og nasjonen – kunne dra nytte av, om man bare rev ned den sosiale konstruksjonen «rase».

 

Rasebegrepet. 55 år etter videreføres kritikken av fjorårets kanskje største amerikanske litterære sensasjon, Ta-Nehisi Coates, nå aktuell på norsk. Mye har skjedd siden sekstitallet: Kennedys profeti er gått i oppfyllelse med et knapt tiårs feilmargin. Baldwins frykt for at «likestilling» ville bety assimilering av hvit middelklassekultur heller enn gjensidig berikende integrasjon, har også vist seg å være berettiget.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse