00:00 - 29. april 2016

Når kjærlighetskrig blir kjendiskrig

Ebba Witt-Brattström og Horace Engdahl bør ikke få sette premisser for samtalen om kjønn.

At også såkalt dannede mennesker kan oppføre seg jævlig mot hverandre, har ingen nyhetsverdi. Nei, vent, det var visst i en ideell verden, jeg hadde glemt at jeg lever i Norge 2016! Slik kan man tenke når man leser de mange omtalene av den første skjønnlitterære utgivelsen til Sveriges mest profilerte feminist, Ebba Witt-Brattström.

Punktromanen Århundrardets kärlekskrig beskriver en ekteskapsoppløsning hvor hatsk forakt er blitt en sportsgren både kvinnen og mannen i boken eksellerer i. Ettersom utgivelsen kommer i kjølvannet av Witt-Brattströms skilsmisse, har offentligheten knyttet verket opp mot eksmannen Horace Engdahl, den velkjente tidligere sekretæren for Svenska Akademien. Engdahl har på sin side nylig utgitt aforismesamlingen Den sista grisen. Også her blir relasjonen mellom mann og kvinne berørt, ikke uten bitterhet og brodd.

For den som vil fråtse i spekulasjoner og diskusjoner om forfatternes privatliv og intensjoner, skulle bordet altså være behørig dekket. Et festmåltid med grisestek! En ordkrig av dimensjoner! I Sverige ble de to utgivelsene omtalt som «vårens stora bokduell». Her til lands har avisen Klassekampen forsøkt å heve diskusjonen med artikkelserien «Kjønn i krig», der likestillingens vilkår i kjærlighetsforhold diskuteres, basert på lesning av Witt-Brattströms bok.

Annonse