Annonse
00:00 - 01. april 2016

I stedet for en barndom

Med «De siste vitnene» demonstrerer Svetlana Aleksijevitsj nok en gang hvor unikt forfatterskapet hennes er.

Barnas vitnesbyrd: Svetlana Aleksijevitsjs fremstilling av Sovjet-barnas opplevelser under andre verdenskrig er nå tilgjengelig på norsk. Bildet viser barnesoldater ved Stalingrad, 1943. Foto: NTB Scanpix
Annonse

Den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitsj har utviklet en litterær metode som etter hvert har fått mye oppmerksomhet. For hver eneste bok gjør hun intervjuer i årevis, og ikke av den uteskende sorten. Lange samtaler med alminnelige mennesker blir til nokså korte og konsentrerte avsnitt i bøkene hennes. Det betydelige antallet intervjuobjekter som kommer til orde i hver bok, er i seg selv en vesentlig del av Aleksijevitsjs måte å behandle historien på. Slik har hun fortalt om blant annet kvinnelige soldater i Den røde armeens tjeneste under andre verdenskrig, Tsjernobyl-ulykken, og om hvordan livet arter seg for mennesker som har opplevd overgangen fra diktatur til postsovjetisk tid.

Noe av det mest påtagelige ved Aleksijevitsj, den første sakprosaforfatteren siden Winston Churchill som har vunnet Nobelprisen, er at hun står i direkte motsetning til den litterære kvalitetsjournalistikken med opphav i USA som nå vinner terreng også i den norske samtidslitteraturen. Heller enn å være mer personlig, mer «poetisk», mer romanaktig, tar Aleksijevitsj oppsiktsvekkende lite plass i sine egne tekster. Enkelte av bøkene har et forklarende forord, kanskje noen innledende linjer til hvert intervju, eller som i Kister av sink – som handler om den katastrofale krigen Sovjetunionen kjempet i Afghanistan på 1980-tallet – et knippe dokumenter knyttet til hjemlandets mottagelse av den aktuelle boken.

Når De siste vitnene, en fremstilling av barnas opplevelser i Hviterussland og det øvrige Sovjetunionen under andre verdenskrig, nå foreligger på norsk, står intervjuene helt nakne tilbake. Boken er nettopp det undertittelen hevder, en solo for barnestemme.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse