Annonse
00:00 - 15. april 2016

Hjem til utlandet

Ideen om den uoverstigelige sivilisasjonskløften mellom Europa og Asia bør utfordres, mener Stian Bromark.

Uensartet: – Boken er en fortelling om hvor vanskelig det var, og fortsatt er, å stemple mennesker som én eneste ting, og ikke som et fasettert vesen med ulike identiteter, sier Stian Bromark.
Annonse

Stian Bromarks nye bok heter Hjemreiser og har undertittelen Arven etter folkeutvekslingen i Hellas og Tyrkia (1923). Men Bromark, som er journalistveteran og nå redaktør i tankesmien Agendas magasin, innrømmer gjerne at denne konflikten ikke startet i 1923. Samtidig sluttet ikke historien om de mange aspektene ved det gresk-tyrkiske der heller. Skillet mellom de to er også skillet mellom det europeisk-asiatiske og det kristen-muslimske. Og i dag, når flyktninger sendes frem og tilbake mellom de to landene, er igjen Hellas og Tyrkia i sentrum for verdens interesse.

– Det er en lang, lang historie, sier Bromark:

– Jeg kunne i og for seg ha begynt nærmest når som helst, kanskje med den osmanske erobringen av Konstantinopel i 1453. Jeg kunne begynt da det osmanske riket tok over hele Hellas – Athen i 1458 – og startet en slags firehundreårsnatt, for å bruke den dansk-norske parallellen. Men mitt hovedanliggende var altså konsekvensene av folkeutvekslingen i 1923 og hvordan denne episoden påvirker tyrkere og grekere og forholdet mellom Hellas og Tyrkia i dag.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse