00:01 - 08. april 2016

Glemmeboken

Nobelprisvinner José Saramagos ungdomsverk er først og fremst interessant for litteraturforskerne.

Melodrama fra Lisboa: Nobelprisvinner José Saramagos ungdomsverk ble liggende i en skuff hos forlaget. Nå er det gitt ut posthumt. Foto: Getty Images

I 1953 sendte den unge José Saramago et romanmanus til et portugisisk forlag. 36 år senere fikk han svar. Da hadde Saramago rukket å utgi (på et annet forlag) klassikere som Det året Ricardo Reis døde (1984), En flåte av stein (1986) og Beleiringen av Lisboa (1989), og etablere seg som forfatter på internasjonalt toppnivå. Forlaget beklaget at manuset var blitt gjenglemt i en skuff da de byttet kontorer. Nå ville de gjerne utgi det.

Saramago avslo. «Ikke så lenge jeg lever», sa han. Saramago, som nå var sent i sekstiårene og produktiv som aldri før, konsentrerte seg om nye romanprosjekter: Jesusevangeliet (1991). En beretning om blindhet (1996). Alle navnene (1997). Disse var med på å sikre Saramago nobelprisen i 1998. I 2010 døde han. Romanene lever videre i kanon, men nå er forfatteren bragt til liv igjen også i nyhetsspaltene, i anledning utgivelsen av det «gjenglemte» ungdomsverket Lyssjakten.

 

Annonse