Annonse
00:00 - 01. april 2016

Der hvert møte er en avskjed

Danske Madame Nielsen har lagt ut på dannelsesreise i et Europa der flyktningers bevegelser er blitt begivenhet.

Reiste med flyktningene: Madame Nielsen – den nyeste identiteten til den danske forfatteren og kunstneren Claus Beck-Nielsen – har fulgt flyktninger gjennom Europa. Foto: Gyldendal DK
Annonse

En tysk hjelpearbeider får for øre at ikke alle flyktningene i sandwich-køen foran henne nødvendigvis har reist ut som følge av den ytterste nød, og blir forarget over svikefulle «lykkejegere».

Replikken Madame Nielsen svarer henne med, gir et konsentrat av prosjektet i Invasionen. En fremmed i flygtningestrømmen: «Selv mennesker, der ikke er på flugt, men bare har forladt deres hjemegn og familie for at søge fremtiden i en rigere verden, kan have behov for en sandwich og et smil.»

Boken som på tittelbladet kalles en dannelsesroman, er en beretning om Madame Nielsens forfølgelse av den såkalte flyktningestrømmen, med pennen for hånden og en reisedagbok i vesken reiser Nielsen fra Danmark og nedover i Europa, for så å følge flyktningenes bevegelser fra Hellas til Makedonia, til Serbia, Kroatia og videre nordover mot drømmen om et Tyskland, om et Sverige, kanskje om en utopi. Invasionen trer inn i hendelser der drøm og realitet brytes mot hverandre på alle sider, den ene blendende, den andre lammende.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse