Annonse
00:00 - 29. april 2016

Beretninger fra en offerposisjon

Knut Nærum og Karstein Volle presenterer sjangerunderholdning fra en verden der tegneserier er forbudt.

Superhelter: Fortellingene spenner fra magisk norsk sosialrealisme til minste-felles-multiplums-H. P. Lovecraft-pastisjer. Tegneserien er fra «Gamle venner».
Annonse

Tegneseriemediets tradisjoner for uærbødig sjangerunderholdning og fri utøvelse av fantasi er det tematiske utgangspunktet for Knut Nærum og Karstein Volles Muffens, som både kan leses som en tegneserieroman forkledd som en novellesamling og det motsatte. Handlingen er lagt til en verden hvor tegneserier er forbudt ved lov, men der en navnløs hovedperson like fullt tegner og distribuerer en rekke tegneseriearbeider som en avmektig protest mot det repressive regimet.

Disse fortellingene spenner fra magisk norsk sosialrealisme til minste-felles-multiplums-H. P. Lovecraft-pastisjer, med hovedpersonens mest åpenbare fysiske attributter – et rundt, glattbarbert hode – som det nærmeste man kommer et ledemotiv og en rød tråd. Likevel er forbindelsen mellom historiene konsekvent nok til at man leser boken som én sammenhengende fortelling. Dermed leser man også de seks sjangerøvelsene langt mer oppmerksomt enn man ville dersom de stod for seg selv – hvilket ikke nødvendigvis tjener leseropplevelsen som helhet.

Norsk superhelt. Premisset med en verden der tegneserier er strengt forbudt, kan leses som en dystopisk ekstrapolering av det siste tiårets karikaturstrid, men det er vel så rimelig å tolke det som et vrengebilde av samtidens syn på den typen tegneserieunderholdning Nærum og Volle her har begått: Ved å bytte ut likegyldighetens supprimering med en aktiv og totalitær sensur, får både tegneseriemediet selv og dets utøvere et skinn av heltemot, der de utvider og fargelegger en snever konsensusvirkelighet. For mens rammefortellingen er utført i svært enkle svarthvitt-tegninger, preges hovedpersonens tegneserier av et langt mer fargerikt og forseggjort uttrykk.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse