Annonse
00:00 - 11. mars 2016

Totalitær luft

Chilenske Alejandro Zambra ser Pinochets militærdiktatur fra barnets perspektiv.

Langpint: Handlingen i chilenske Alejandro Zambras noveller løper ofte parallelt med den siste fasen av Pinochets militærdiktatur. Her ser vi ungdomsskoleelever og universitetsstudenter under en demonstrasjon mot Pinochet. Foto: Robert Nickelsberg/The LIFE Images Collection/Getty Images
Annonse

Under en forelesning om dagens Russland, serverte den breiale bergenseren Hans-Wilhelm Steinfeld en gang følgende Zizek-aktige vits eller gåte: «Vet dere hvorfor tannleger var så dyre i sovjettiden? Jo, man måtte trekke tennene ut med keisersnitt siden ingen turte å åpne kjeften!»

Forfatterskapet til Alejandro Zambra (født 1975) tar utgangspunkt i en beslektet taushetskultur. Gjennomgangstematikken i de tre kortromanene han så langt har utgitt, er i en nokså vid forstand erfaringer fra Pinochet-tiden sett fra et semi-selvbiografisk barneperspektiv. Også i Mine dokumenter, novellesamlingen som nå foreligger i norsk oversettelse, løper handlingen ofte parallelt med den langpinte siste fasen av Augusto Pinochets mangeårige militærdiktatur – en periode hvor allestedsnærværende trusler om tortur og forsvinninger er den luften alle chilenere puster i.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.