Annonse
00:00 - 18. mars 2016

Skapelsesberetteren

Han mener vi mennesker er ulykkeligere enn noensinne. Men ikke kall Yuval Harari, vitenskapens nyeste superstjerne, for pessimist.

En grå verden: Før måtte mennesket konsentrere seg om detaljer om det skulle overleve. Farge og tekstur skilte spiselig sopp fra giftig. I dag gjør helsemyndigheter den jobben for oss, sier Yuval Harari, og verden har blitt «grå og kjedelig». Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

I dagligstuen på Hotell Continental i Oslo sitter en gjeng forretningsmenn. Dress, slips, datamaskiner – de ser ut som tusener av andre slike i verden, der de diskuterer et eller annet kjøp rundt et sofabord. Jeg forsøker så godt jeg kan å ikke høre hva de sier om parter og forhandlinger, for Yuval Harari er – uten at de vet det – i ferd med å diagnostisere dem, og alle oss andre.

– Den største myten i det 21. århundret er økonomisk vekst. Det betyr ikke noe om du er kristen, muslim, hindu, autoritær, kommunistisk, kapitalist. Alle tror økonomisk vekst er løsningen på alle problemer.

40 år gamle Harari er professor i historie ved Hebrew University i Jerusalem og nyslått akademisk superstjerne. Boken hans, Sapiens: En innføring i menneskehetens historie, har blitt en bestselger og er oversatt til mer enn 30 språk. Nå også til norsk.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.