Annonse
00:00 - 11. mars 2016

Et annet Europa ble vrient

Syriza skulle revolusjonere Hellas og vise at et annet Europa er mulig. Det gikk ikke helt etter planen.

Radikalt alernativ: Syriza og Alexis Tsipras bar bud om en ny politisk realitet da han ble statsminister i januar 2015. Foto: Milos Bicanski/Getty Images
Annonse

Det er bare ett år siden det greske radikale venstrepartiet Syriza vant sitt første valg i Hellas, men det virker som en evighet. Med 36,3 prosent av velgerne fikk partiet, ledet av en ganske ung og veldig sjarmerende mann uten slips, muligheten til å danne en koalisjonsregjering som skulle endre den deprimerende greske virkeligheten. Alexis Tsipras bar bud om en ny politisk realitet, der den forhatte innstrammingspolitikken ikke lenger skulle hindre regjeringene i gjeldstyngede euromedlemsland i å gi sine innbyggere en tro på at fremtiden kan tilby mer enn arbeidsløshet og fattigdom. Drømmen fenget ikke bare i Hellas: I Italia var entusiasmen så stor at en egen italiensk Tsipras-liste ble dannet. I Frankrike mente både røde og grønne politikere at Tsipras’ seier ville være «begynnelsen på en frigjøring». Åtte måneder senere så det meste ­annerledes ut.

Alexis Tsipras hadde skrevet under på en låneavtale som på mange måter var mer ubarmhjertig enn den velgerne hadde sagt nei til i den dramatiske folkeavstemningen i begynnelsen av juli. Den opprørske finansministeren Yanis Varoufakis hadde trukket seg i protest, mens andre Syriza-medlemmer brøt ut for å lage et nytt, radikalt alternativ. Hellas var ydmyket etter at landets statsminister var utsatt for mental waterboarding av de andre eurolandenes ledere, ble det hevdet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.