Annonse
00:00 - 11. mars 2016

En plass i verden

Ian Buruma fant besteforeldrenes brev i en eske på loftet. Resultatet ble en bok om krig, kjærlighet og om å velge sin egen identitet.

Det korte århundret: Ian Buruma mener at Their Promised Land, som tar for seg livene til besteforeldrene hans på begynnelsen av 1900-tallet, vel så mye er en bok om innvandring og identitet i dag.
Annonse

Ingen hadde flottere juletre enn Win og Bernard. Det skulle godt gjøres å finne noen i hele Berkshire som holdt hagen i bedre stand, det var ingenting å si på crocket-forholdene på plenen som hørte til det store huset – eller på engelskuttalen til ekteparet som bodde der. Winnifred og Bernard Schlesinger var engelske patrioter, men de var også barn av tysk-jødiske immigranter. «Liker ikke navnet, liker ikke pengene», konstaterte en pensjonert løytnant da de flyttet inn. Gjennom et langt ekteskap, i mange år adskilt av to verdenskriger, skrev Win og Bernie brev til hverandre. Brev som handler om en verden som ender i kaos, om de jødiske barna de reddet før andre verdenskrig, om egne barn som vokser opp og – ofte mellom linjene – om kampen om å høre til i et land og i en kultur som ikke alltid gjorde det lett for dem.

Da Ian Buruma fant besteforeldrenes brev på et støvete loft, visste han at de måtte bli til en bok, han var bare ikke sikker på hvordan historien skulle fortelles.

– Det kunne blitt en god roman, men så slo det meg at det ville være synd å fiksjonalisere dette, ettersom materialet i seg selv var så interessant. Samtidig var det vanskelig å se for seg at jeg simpelthen kunne redigere og utgi brevene som de var, så jeg måtte finne en balanse mellom mine egne betraktninger og brevene. Det jeg virkelig er interessert i, er å bruke sakprosa på nye måter for å fortelle en historie, sier Ian Buruma, omgitt av barnebøker i underetasjen av en bokhandel i Bloomsbury sentralt i London.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse