Annonse
00:00 - 26. februar 2016

Vi, de krigende

Carsten Jensen er en langt bedre journalist enn romanforfatter.

Krigsroman: Danske Carsten Jensen har tidligere skrevet om Afghanistan i artikkelsamlingen Ut. Oppdagelsesreiser og reportasjeboken «Alt dette kunne vært unngått», nå har han byttet til romanform. Bildet er fra Helmand-provinsen, der Den første sten utspiller seg. Foto: Marco Di Lauro/Getty Images
Annonse

«Afghanistan er den gode krigen», sier den danske Irak-veteranen Robert tidlig i Carsten Jensens nye roman Den første sten. Soldatens karakteristikk viser til den kontrasten president Obama har forsøkt å trekke opp mellom de to militære intervensjonene han arvet etter sin forgjenger. For ettertiden vil nok likevel det vesentlige fellestrekket mellom krigene i Afghanistan og Irak bli stående, en fundamental likhet som Frode Helmich Pedersen beskrev slik i et essay for noen år siden: «Begge ble igangsatt med en annen begrunnelse enn den som bare kort tid etter invasjonen skulle komme til å dominere diskusjonen.» (Vagant 4/2010)

Midt i en krig som ble erklært fordi Taliban angivelig skjulte terroristene bak anslaget på Manhattan i 2001, men som den norske forsvarspolitikeren Marit Nybakk senere omtalte som «en frigjøringskrig for Afghanistans kvinner», påpeker en av soldatene i Jensens roman det åpenbare misforholdet mellom sine egne kvalifikasjoner og oppgavene han blir pålagt: «Jeg har ikke kommet hit for å være barnevakt for afghanske skolejenter. Jeg har kommet hit for å slåss.»

 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse