Annonse
00:00 - 26. februar 2016

Tråder gjennom tidens labyrint

Ali Smiths Begge deler er et ambisiøst romaneksperiment.

Tidsreise: Skotske Ali Smith minner leseren på at historien alltid er nærværende, i en roman rik på irrganger. Foto: David Sandison/Writer Pictures/NTB scanpix
Annonse

Når jeg leser samtidsromaner, slår det meg iblant som litt pussig at de så ofte er skrevet som om den modernistiske romanen aldri hadde funnes. For å sette det litt på spissen, kan det synes som om vår tids romanforfattere er mest komfortable med kombinasjonen av relativt streit realisme og bekjennelseslitteratur. Hvor ble det av modernistenes krav om at romanen alltid må bryte nytt land, både med hensyn til form og erkjennelseskraft?

Gitt denne situasjonen er det desto mer befriende å lese skotske Ali Smiths eksperimentelle verk Begge deler (2014), som uforferdet setter seg fore å granske kunstens og historiens vesen med romanens særegne midler.

 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse