00:00 - 05. februar 2016

Bernhard Ellefsen: Kassér eller dø

Det ser ut til at den største trusselen mot bokens videre liv i biblioteket er nasjonalbibliotekaren selv, skriver Bernhard Ellefsen.

Foto: Herman Dreyer / Illustrasjon: Christian Belgaux

Når Deichmanske bibliotek flytter til Bjørvika om tre år, står de overfor den samme utfordringen som andre tilårskomne huskjøpere: Det luftige og moderne har ikke plass til alt som har samlet seg opp. Allerede sommeren 2013 kunne vi lese i Aftenposten at Deichman måtte «gjennomføre tidenes opprydding». 300 000 av bibliotekets 800 000 eksemplarer regnet man da med at måtte kasseres.

Siden har den økonomiske planleggingen av byggeprosjektet vist seg å være pill råtten, og byrådet har besluttet at en betydelig del av arealet i den nye bygningen skal leies ut. Senest i gårsdagens Aftenposten kunne vi lese at det nye biblioteket får en kapasitet på 413 000 bøker, og dermed snakker vi altså om en halvering av bestanden fra 2013-nivå før hovedstadens folkebibliotek kan åpne dørene til sin nye storstue.

Annonse